Vacker värme för lappland

En enkel inredningsdetalj att investera i för lapplands mörka vinterhalvår är en varm och skön pläd. Du kanske redan har en eller två plädar eller filtar i vardagsrummet eller i sovrummen. De kan till och med vara i barnens rum eller i köke. Men att välja en pläd är inte alltid det enklaste i världen. Det finns så många olika typer av plädar och filtar, så vilken passar bäst i lappland.

För sängen

Sanningen är att det finns alltför många typer av filtar för att lista här, så vi tar de vanligaste (och bästa för kalla klimat).

Quilt – En quilt (eller quiltad pläd) är en handgjord filt som använder olika typer av tyger i samma filt. Det kan vara bomull, fleece eller till och med jeanstyg. Om du syr själv så bör du tänka på att sy in ett mellanfoder, vilket definitivt hjälper med värmen.

Överkast – Det här är standarden när det gäller typer av filtar att sätta på sängen. Det är vanligtvis toppskiktet eftersom det är varmt och de kommer i olika mönster, stilar och storlekar. De fylls vanligtvis med någon typ av naturligt eller syntetiskt material för att få värmen. Du kan även komplementera med en sängkappa.

För vardagsrummet

Throwpläd – Dessa kommer i allmänhet att vara lätta men det finns också några som är varmare. Throwpläden är den ultimata inredningsdetaljen i ett lapplandshem. De kan vara gjorda med fleece eller andra tyger men de är oftast större än en typisk fleecefilt.

Fleece filtar – Dessa är vanligtvis tunna och lite små. Ofta använder man inte en fleecefilt på sängen, däremot är den perfekt att för när du är lite kall på soffan eller i andra rum i huset. Detta är bland det varmaste materialet när filten används nära kroppen. Insulerar otroligt väl, är billigt och otroligt mysigt. Dock inte det lyxigaste materialet. Läst mer om fleece filtar här.

Gallerfilt – Om du har barn vet du förmodligen allt om filtar för barn. Små barn älskar ofta filtar då de är mjuka, varma och mysiga. Dessa kan vara fullstora filtar, men de kan också vara mindre bitar av tyg som ett barn älskar att hålla med dem eller som får dem att känna sig bekväma. Vi rekommenderar en säker och ekologisk gallerfilt.

Fuskpäls pläd – Fuskpäls är inte bara otroligt mjukt och lyxigt utan faktiskt även varmt. Perfekt som throw plad eller även som en vacker och praktisk detalj på sängen. Prova en av de bästa fuskpälsarna här.

Mohair – Filtar och plädar gjorda av mohair är faktiskt trots hur tunna de är mycket varma. Detta tack vare den unika kompositionen hos mohair. Mohair är materialet som är gjort från angoragetens ull. Det är märkligt glansigt, tunt och otroligt lyxigt varmt. Du kan läsa en större svensk köpguide till filtar och plädar av mohair här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *