Upplev samisk kultur

Duoji Slöjd, närbild

Det finns en liten sameby cirka 2 mil utanför Kiruna där man kan få en unik glimt av den samiska kulturen och livsstilen. Upplevelsen kan bokas via olika natur- och äventyrssidor på internet. Man kan välja att ta sig till samebyn på egen hand eller beställa en tur via hotell i Kiruna. I väntan på att äventyret ska ta sin början kan man fördriva tiden med Speedy Lotto free spins från den nya spelsidan Speedy Lotto som inom kort kommer att erbjuda svenska spelare underhållande lottospel på nätet. Det finns också gott om tid att förbereda utrustningen i form av kamera och varma kläder. Besöket hålls nämligen till stora delar utomhus.

Mata renar

Under besöket i den lilla byn får man möta renskötaren som visar hur samerna tar hand om sina renar. Man får bland annat klappa och mata tama renar. Dessutom bjuds man på en härlig tur i rensläde. Naturligtvis blir det inte bara en åktur i underbar natur utan renskötaren visar även hur man tar på renarna selen och man får prova på att köra själv längs en kortare bana. Naturligtvis får man även prova på att lära sig att använda lasso och även delta under ett träningspass mellan renskötare och renar. Mötet med renarna visar besökarna hur viktiga dessa djur är för den samiska kulturen och livsstilen. Samerna tillverkar hantverk och bruksföremål av päls och ben, lever av renköttet och gör kläder och tält av skinnen.

Samisk måltid

Efter renmatning, slädkörning och lassolektioner bjuds deltagarna in i den traditionella samiska tältkåtan för att värma sig och äta souvas, den samiska nationalrätten. Framför en öppen brasa får man smaka på rökt renkött som steks över brasan och åtnjuts på hembakat bröd med lingonsylt i en renklämma. Till detta får man en kåsa med kaffe. Under tiden har man möjlighet att ställa frågor om den samiska livsstilen och kulturen samtidigt som man får uppleva hur det är att sitta på renhudar i tältet och äta tillsammans.

Naturupplevelse

Färden till rengärdet, renslädesturen och lassolektionerna sker på skoterkälke genom det vackra naturlandskapet längs Torneälven. Här får man uppleva naturen på nära håll och får en förståelse för samernas levnadsvillkor och hur betydelsefulla renarna är för såväl kultur som livsstil. Äventyret avslutas med ett besök i en slöjdlokal där deltagarna får möjlighet att titta på såväl samisk konst som traditionellt samiskt hantverk. De vackra kläderna kan beskådas både under tillverkningsfas och när de bärs av guiden under turen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *