Ta med RUT till fjällen

Stuga i norrland.

Semestern är slut och det är dags att packa ihop allt och städa stugan – eller? Om du istället köper tjänsten kan du få 50 % rabatt via RUT-avdraget. Något som många fjällresenärer inte tänker på. Enligt Skatteverket är det helt okej – men inte för alla skidanläggningar.

Under jul- och nyår, påskveckan samt sportlovet vallfärdar mängder av svenskar till fjällen för att njuta av skidåkning, hundspann och ”riktig vinter”. Många väljer att bo på skidanläggningar som ligger nära backarna och som har de bekvämligheter som efterfrågas. Ett annat alternativ är att boka en privat stuga. Oavsett så finns möjligheten att göra RUT-avdrag för slutstädningen. I alla fall enligt Skatteverket. Man får nämligen göra avdrag för städning som utförs i bostad som beställaren bor i även om det är bostad som man ”hyrt för en kortare period”.

Att städning går att få för ”halva priset” är något som städföretagen är noga med att påpeka. Vid bokning av storstädning av städföretaget Perfekt Städ nämns exempelvis priserna efter RUT-avdrag. Detta i likhet med flera andra städföretag.

Alla godkänner det inte

Men även om Skatteverket godkänner avdraget så krävs det även att företaget som anlitas gör det. Här finns lite problem. När städning önskas till en stuga inom en skidanläggning kan detta ofta bokas via anläggningen (ex. SkiStar) men det är inte säkert att de tillåter RUT-avdrag. För ett par år sedan uppmärksammade Avanza detta i en artikel där representanter från IdreFjäll intervjuades. Då tog de ut en avgift på 150 kr om RUT-avdraget skulle utnyttjas. Detta utifrån att det skapade mer administration för de anställda.

Ett av de konkurrerande företagen, SkiStar, erbjöd däremot inte alls RUT. Här var man antingen tvungen att städa själv, anlita externt städföretag eller betala fullt pris.

Önskas rabatt på slutstädningen är det alltså viktigt att först kolla upp om det är möjligt utifrån hur hyresvärden ställer sig till avdraget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *