Skidorter i Lappland

En kvinna står på skidor och ser ut över pisten i riksgränsen, Lappland i skymningen.

Lappland är kanske Sveriges snöigaste landskap. Att det finns möjligheter till en hel del skidåkning bör alltså inte vara särskilt förvånande. Just vinterlandskapet och det stora utbudet på skidorter fungerar som något av ett dragplåster i regionen. Men var finns egentligen skidorterna? Här kan du läsa om några av de största i landskapet.

Riksgränsen

Riksgränsen är Sveriges nordligaste skidort och bjuder, enligt egen utsago, på Skandinaviens bästa offpist-åkning. Även om det finns lättare backar här också, är det kanske främst äventyraren och extremskidåkaren som får särskilt mycket valuta för pengarna.

Riksgränsen, alltså samhället, lät man avveckla i början av 1900-talet. Detta eftersom de stora mängderna snö helt enkelt blev en för stor börda för samhället att bära. Idag är det istället just snön som lockar skidåkare från hela världen att komma hit. Vad gäller snömängden är det svårt att toppa det man hittar här.

Kittelfjäll

Likt Riksgränsen är Kittelfjäll en skidort för erfarna och äventyrliga skidåkare. Med det sagt finns även lättare backar för yngre och mer oerfarna att ta sig an. Här är det fin offpist-åkning, lätt snö och härlig stämning som lockar.

Trots de många likheterna med Riskgränserna finns det givetvis saker som skiljer dem åt. En av dem är att Kittelfjäll är lite mer lättåtkomligt, då det ligger i södra Lappland. Kommer man söderifrån kan det skilja sig många timmars resa i bilen. En fördel med att ta sig hit är att liftköerna ofta är kortare än hos de mest populära skidorterna i landet. Åker man hit behöver man alltså inte spendera mer tid i liftkön än vad man faktiskt gör i backen.

Hemavan och Tärnaby

Hemavan och Tärnaby är två orter i Lappland med ungefär 18 kilometer emellan dem. Sammanslaget blir det många nedfarter och liftar att testa på. Förslagsvis bör man ha egen bil med sig för att ta sig mellan de två orterna, men det finns också möjlighet att göra det med taxi. I Tärnaby finns fem lifter och 15 nedfarter, medan det i Hemavan finns nio liftar och 30 nedfarter. Därtill finns här flera barnområden, funparks och till och med en arena för skicross.

Björkliden

I Björkliden finns något för alla. Förutom flertalet gröna nedfarter, finns både svarta backar och offpiststråk. Den som vill ha riktig bredd i sin skidåkning kan dessutom varva vistelsen med både Björkliden och Riksgränsen. Riksgränsen ligger ungefär tre mil bort, vilket gör det enkelt att ta sig mellan de olika orterna med bil.

En kommentar till “Skidorter i Lappland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *