I regn och rusk: Tips på saker man kan göra när det är dåligt väder

“Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Det svenska ordspråket är känt över hela landet, men det finns faktiskt väderförhållanden som inte är särskilt roliga att vara ute i – oavsett hur bra kläder man har. Är man på hemmaplan när vädergudarna visar sig på sin absolut sämsta sida finns det ofta hundratals saker man kan sysselsättas sig med, vare sig de är roliga eller inte. Men när man inte är hemma, utan är på resande fot och på en plats med syftet att vara utomhus, kan det vara svårare att komma på vad man kan göra.

Bra kläder.
(”last man standing” (CC BY-SA 2.0) av Markus Trienke.)

Men, bara för att fantasin tryter måste man inte sitta och rulla tummarna. Vi tar oss en kik på fyra alternativ på vad man kan hitta på till dess att det blir behagligt att ge sig ut på fjällen igen.

Den trogna boken

Det kan låta som en klyscha att man kan sätta sig och läsa en bok när det är dåligt väder, men det är faktiskt både avkopplande och givande att läsa, och ganska mysigt. Och man behöver inte läsa en bok. Man kan lika gärna gå igenom tidningar, webbsidor på nätet eller varför inte lyssna på en podcast eller ljudbok. Det kan även vara ett bra tillfälle att läsa in sig på området man är i, såsom dess historia och se efter om det finns några gömda pärlor som kan vara värda ett besök.

Spela spel (själv eller med familjen)

Vi fortsätter med de traditionella alternativen. Ta fram gamla bordsspel som Monopol, Yatzy eller Pictionary – eller varför inte den hederliga kortleken – och ni kommer garanterat att ha en rolig stund framför er (förutsatt att ingen är en dålig förlorare). I brist på deltagare kan man vända sig online för spel av olika slag. Det finns ett växande spelnätverk och sajter för alla nivåer, och man kan använda tiden för att finslipa färdigheterna med hjälp av guider för nybörjare som experter. Samtidigt har både Android och iOS mängder av hit-spel i sina app-butiker från tillverkare som Nintendo och Mojang, och frågan blir snarare ”vad ska man spela” istället för ”vad ska man göra”.

Monopol
(”Monopoly” (CC BY 2.0) av wwarby.)

Filmmaraton

Dåligt väder är perfekt för film- och serietittande. Kura upp dig tillsammans med dina medresenärer under en filt och försvinn in i en spännande berättelse. Varför inte välja något som passar er semester. Är ni i fjällen för att vandra så skulle kanske en film som Into the Wild eller Wild vara något. Är ni där för att åka skidor eller hundspann, varför inte se Eight Below (ha näsdukar nära till hands) eller klassikern Sällskapsresan 2.

Museibesök (om vädret tillåter bilfärd)

Tillåter vädret en säker resa på vägarna kan en ruskig dag vara perfekt för att gå på museum. Det är ca. 3 timmars bilresa till staden Umeå från Sandsjögråden och där kan man hitta flera spännande utställningar på bland annat Västerbottens museum, Kvinnohistoriska museet och gitarrmuseet Guitars the Museum. Vill man inte åka så långt kan man utforska mindre sockenutställningar, eller varför inte undersöka lokala loppisar och fik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *