Musikevenemang

En gitarr står lutad mot ett staket i snön utomhus.

Lappland är kanske främst en destination för den som vill se storslaget naturliv. Åker man hit under rätt dagar på året finns det dock ingen anledning att inte njuta av kulturlivet. Flera gånger om året ställs det till med festivaler och konserter på olika platser i landskapet. Här kan du läsa mer om några av dem.

Kirunafestivalen

Kirunafestivalen är kanske den största musikhändelsen i Lappland. Den håller på i tre dagar och har haft upptill 70 000 besökare från olika delar av landet. Efter stadsfestivalen i Tromsø i Norge, är det den nordligaste festivalen i Skandinavien. Uppställningen av artister och band som spelat här är lång. Till exempel har Backyard Babies, Miriam Bryant, Lars Winnerbäck och Sabine Ddumba spelat här. Även klassiska stora band som Europe har här setts stå slita gitarrsträngar, trumskinn och stämband på scenen i Kiruna.

Men det är många av besökarna som inte enbart kommer för musiken. Många lockas av miljön runtomkring, och det faktum att det råder midnattssol gör festivalen extra speciell. Kirunafestivalen har varit igång sedan år 2000 och slog publikrekord år 2007, och då just med 70 000 besökare. Sedan dess har besökssiffrorna varierat något, men alltså inte nått lika högt upp som det året.

Inlandsbanefestivalen

Inlandsbanefestivalen har funnits sedan 2007, och åker runt till olika orter som följer inlandsbanans orter, både nuvarande och historiska – samt stora som små. Sedan starten har festivalen växt, både i line-up och i publiksiffror, och sedan ett antal år tillbaka har turnén förlagts till juni månad.

Inlandsbanan går igenom många betydande orter i Lappland. Exempel på dessa är Arvidsjaur, Sorsele, Arjeplog och Jokkmokk. Du som ska åka till Lappland under sommaren kan kolla upp aktuellt schema för att se om du kan tajma den omkringresande festivalen.

Nattivalen

Under Nattivalen i Arvidsjaur förvandlas stora delar av staden till en festival, och har så gjort sedan 2010. Första året inleddes med uppträdande från bland annat Björn Rosenström, Anna Bergendahl och Hammerfall. År 2011 uppträdde artister som September och Swingfly.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *