Kanot- och Kajakturer (Jokkmokk)

Utsikt från en kanot i Lappland.

Kanot och kajakturer finns att boka runt om i hela Sverige. Men det är stor skillnad att paddla i en mindre nationalpark i södra Sverige mot att uppleva storheten i Lapplands natur.

Att vandra på fjället eller glida fram i vattnet i en kanot är nog de bästa sätten att verkligen ta till sig naturupplevelserna. Att välja en kanottur har däremot sin fördel i att packningen inte behöver bäras och att de små i familjen lättare kan följa med.

Att hyra kanoter och kajaker kan göras över hela Lappland och ett av de större företagen inom området är Jokkmokkguiderna. Hos arrangörerna går det att hyra utrustning för ett fåtal timmar upp till över en vecka. De anordnar även turer för både nybörjare och proffs. Turer som helt anpassas utifrån gruppens behov och önskemål. Utöver att hyra paddelutrustning finns även uthyrning av tält, vagnar och annat som underlättar friluftslivet.

Exempel på turer:

Stor Skabramsjön

En mycket enkel tur som passar utmärkt för nybörjare. Sjön ligger 3 km från de centrala delarna i Jokkmokk och passar perfekt för utflykter på några timmar upp till en dag. Kanotcentralen ligger precis vid sjön vilket gör att man snabbt och lätt kan komma igång.

Övre Lilla Luleälven

En härlig kanotfärd väntas längs älvdalen. Här bjuds det på fina naturupplevelser med skog, fjäll och vildmark. Turen tar 5-7 dagar och en viss förkunskap krävs.

Pärlälvens naturreservat

Önskas riktig vildmark är detta reservat perfekt att paddla i. I naturreservatet finns Karatssjön som är långsmal och sträcker sig ca 25km. De som paddlar från öster till väster kommer först möta flackare områden med en hel del öar för att sen se långfjäll precis invid sjön. Beroende på vilket tur man tar kan man välja mellan ca 3 till 14 dagar.

Här erbjuder även Jokkmokkguiderna längre turer med guider. Under 2018 genomförs tre tillfällen där vardera paddeltur sträcker sig över sex dagar. Priset är ca 12 000 kr per person och då ingår guide, utrustning, flytväst, fiskekort, helpension och boende. Boendet består då både av nätter i tält och på Åsgård Gästhus.

Läs mer om utbudet hos Jockkmokkguiderna

En kommentar till “Kanot- och Kajakturer (Jokkmokk)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *