Hur du ska tänka inför en flytt till Lappland

Flytt till Lappland

Om du har bestämt dig för att flytta till Sveriges nordligaste landskap finns det flera anledningarna att ta det lugnt och inte skynda in i ett beslut.

Stora avstånd

Har man bott många år i en storstad är det lätt att glömma hur stora avstånd det kan vara på landsbygden. Har du redan ett jobb som väntar i Lappland ska du studera kartorna noggrant. Du vill inte bli fast med en lång pendling varje morgon. Det kan vara stora avstånd mellan samhällen och arbeten så tänk på att ringa in ditt sökområde i relation till kollektivtrafik, arbetsplats och butiker innan du söker bostad.

Stora prisskillnader

Eftersom Lappland är så stort finns det också stora skillnader på priser. Om vi använder Booli som källa kan vi se att hus i ett villaområde i södra Lappland, Lycksele, kostar mellan 450 000 – 1 000 000 kronor. Reser vi längre norrut till Kiruna, en större stad, hamnar priset istället på 1 400 000 – 3 000 000 kronor. Men söker du hus nära Kiruna stad, exempelvis Svappavaara som ligger 4 mil bort, sjunker priserna snabbt ned till 300 000 – 700 000 kronor.

Buffert

Även efter ett husköp måste du vara redo att lägga ut mer pengar. De vanligaste försäljningarna i norra Sverige är äldre hus som behöver lite omtanke och kärlek. Du får köpa huset billigare man behöver en buffert för att kunna bekosta renoveringar eller att byta ut gamla vitvaror. Vill du inte spara upp en buffert innan du köper ett hus kan du använda kontokredittjänster via Moank för att vara säker på att det finns pengar när något oförutsägbart inträffar.

Flyttkostnad

Att flytta långt kostar alltid mer än att flytta bara några gator bort. Är flyttsträckan kort är det lättare att sköta flytten själv. Det gör inget om man måste göra flera vändor med släpvagnen, varje sträcka tar ändå så kort tid. Men om du ska flytta 40-70 mil bort vill du inte göra fler än en vända. Anlita hellre en flyttfirma som kan köra hela lasset på en gång. Även här kommer bufferten och kontokrediterna på tal. Istället för att spara ihop 10-20 000 kronor för flyttkostnaden kan du snabblåna pengarna på kredit och lika snabbt betala tillbaka summan när vardagen rullar på igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *