Hur du odlar i zon 7

Att bo i Lappland kommer med flera fördelar, men värme är tyvärr inte en av dem. Att odla och ha en ordentlig köksträdgård känns bara som en dröm, det är ju ingenting som växer när man når zon 7. Eller?

Med lite kunskap i bagaget är det fullt möjligt att leva nästan  självförsörjande även uppe i lappmarkerna! Det gäller dock att tänka om vissa saker och kanske skippa en del exotiska tillskott som är mer naturliga i odlingar söderut. En härlig fördel med de ljusa somrarna när att växtprocessen inte stannar upp, blommor växter konstans och får starkare färger än söderut. Många doftar också mer!

Tidigare sådd

Eftersom sommaren i zon 7 är kortare, behöver sådden vara färdig för utplantering tidigare än i andra zoner. Agneta som odlar på friland i Lappland säger själv att hon börjar så inomhus redan i januari, något som andra oftast gör i mars-april.

När växterna ska ut på friland använder hon dubbla fiberdukar ända till midsommar och sköra grönsaker planteras inte ut förrän i mitten av juni när de sista frostnätterna garanterat är förbi.

Smarta val

Kål är en fantastisk grönsak med stor variation, alla kan hitta en eller flera kålsorter som de tycker om. Kål är enkelt att odla, ger stor skörd och klarar kallare klimat. Du kan se utbudet själv hos Impecta.

Att odla i pallkragar eller upphöjda jordbäddar gör det lättare för solen att värma upp jorden tillräckligt för växterna att frodas.

Väljer du att odla på friland gäller det att flytta odlingen ungefär vart tredje år. På så vis blir jorden inte utarmad och tappar all näring. Du borde även variera vad du sår på platserna för att tillföra näring samtidigt som du tar.

Växthus

Vill du odla jordgubbar som varje svensk, eller ha ditt eget förråd med gurka och tomater behöver du ett växthus. Dessa bär och grönsaker kräver mer värme och luftfuktighet än vad Lappland kan erbjuda. Ett växthus behöver inte bli en dyr affär, du kan bygga ett eget med gamla fönster. Ett växthus behöver inte vara stort, det räcker med några hyllor och tillräckligt med plats för den mängd du vill odla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *