Flytta till Lappland – några tips och bra saker att veta

Lappland soluppgång

Att flytta långt upp i landet kommer med både för- och nackdelar. Det finns mycket fint och gott att säga om Lappland och för dem som funderar på att ta sitt pick och pack till det största landskapet i Sverige, kan vi berätta några saker som ni kanske inte har tänkt på än.

Hitta hus

Det finns gott om plats i Lappland men desto mindre villautbud. Flera av dem som äger ett hus väljer att bo kvar. Det kan därför vara svårt att hitta det perfekta huset i en mindre stad. En positiv sak är att bostadsmarknaden är annorlunda från storstäderna. Du behöver inte hosta upp flera miljoner för ett riktigt fint hem med stor trädgård! Det bästa är att åka upp på “studiebesök” i god tid innan planerad flytt och kolla in olika områden. Det är svårt att se från bilderna på nätet hur kollektivtrafiken är och hur området i stort ser ut.

Odling

Om du är intresserad av odling behöver du ha i åtanke att du numera befinner dig i odlingszon V eller IV beroende på hur högt upp du flyttar. Det gör att många vanliga grönsaker och frukter går bort, om du inte har ett bra växthus att förvara dem i. Vill du bara odla direkt i marken är det rotfrukter och härdiga äppelsorter som du ska lägga fokus på. När du handlar fröer på nätet kan du läsa direkt på hemsidan vilka zoner de är anpassade för.

Sápmi

När du når Lappland stiger du även in i samernas värld. Här sker renskötsel ända ned till Dalarna och samerna värnar om sina traditioner. Det är viktigt att förstå politiken mellan svenskar och samer och inte trampa folk på tårna. Sverige som land har fått mycket kritik från EU och utlandet för sin behandling av samerna men det finns även de i landskapet som inte anse att samerna ska få utökade rättigheter eller få driva sin renskötsel som de alltid har gjort. Med det sagt kan vi också säga att denna politik finns i bakgrunden och inte nödvändigtvis något du kommer att stöta på i alltför stor omfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *