Falun: Huvudstaden för längdskidåkning

Falun verkar vara Sveriges huvudstad när det kommer till längdskidåkning. Staden är en given arrangör av en av deltävlingarna i den årliga världscupen och skid-VM har arrangerats där hela fyra gånger. Första gången var 1953, senaste 2015 och nästa gång kan bli mellan 2025 och 2031.

Det kommer därför inte som en överraskning att den svenska nationalarenan för längdskidåkning ligger belägen strax öster om staden, och det finns flera möjligheter för såväl elitåkare som motionärer att testa på de olika spåren.

Oändlig skidåkning i Falun

Det råder ingen brist på skidspår i staden som bland annat är känt för Carl Larsson och sin gamla gruva. Den stora skidstadion ligger i ett område som är kallas för Lugnet. Det är en enorm park med idrottsanläggningar, företag och hotell och den används året runt. Vintersäsongen med skidåkning brukar börja i slutet av oktober då de många skidspåren, som är alltifrån 3 till 15 km långa, preppas med konstsnö till dess att den naturliga snön faller. Säsongen varar sedan så länge temperaturerna tillåter och brukar avslutas någon gång i april. Det finns även ett Vasaloppscenter för de som vill träna upp sig inför ett längre lopp.

Nationalarena har de enda spåren som är av internationell tävlingsstandard och som är godkända av FIS. Men det finns flera vackra skidområden och spår för motions- och fritidsåkare. Det vackra Gruvspåret, som går runt världsarvet Falu Gruva, sträcker sig 10 km och kan kortas ned till mindre rundor om 3,5 och 1,6 km. Längre spår finns runt friluftsområdet Pumpen, där det längsta spåret är 11 km och elljusspåret är 4,6 km. Det finns också möjlighet för utförsåkning, men en bit utanför Falun centrum. Den närmaste anläggningen är Bjursås SkiCenter där det finns 21 pister och givetvis flera längdspår.

Kommande världscupssäsong

Det är varken OS-år eller VM-år under säsongen 19/20. Det betyder att åkarna kan fokusera helt på sina placeringar i världscupen och på nationella mästerskap, såsom SM i Boden. Världscupsäsongen börjar den 29 november och avslutas den 17 mars.

Som vanligt är det i finska Ruka/Kuusamo som världscupen börja med tre tävlingar för herrarna respektive damerna. Herrarna kommer att köra sprint, 15 km och 15 km jaktstart. Damerna kommer också att köra sprint respektive 10 km och 10 km jaktstart. Sammanlagt fyra tävlingstillfällen kommer att arrangeras i Sverige varav Falun är först ut mellan den 8 och 9 februari. Efter det kommer åkarna att besöka Östersund, Åre och Storlien.

Datumen att hålla koll på i vinter är:

29 nov-1 dec World Cup, Ruka/Kuusamo (FIN)
7-8 dec World Cup, Beitostølen (NOR)
14-15 dec World Cup, Davos (SUI)
22-22 dec World Cup, Panica (SLO)
28 dec-5 jan Tour de Ski/World Cup (SUI/ITA)
11-12 jan World Cup, Dresden (GER)
18-19 jan World Cup, Nove Mesto na Morave (CZE)
25-26 jan World Cup, Oberstdorf (GER)
8-9 feb World Cup, Falun (SWE)
15-23 feb World Cup/Mid-Scandinavian Tour (SWE/NOR)
29 feb-1 mar World Cup, Lahtis (FIN)
4 mar World Cup, Drammen (NOR)
7-8 mar World Cup, Oslo (NOR)
14-15 mar World Cup, Quebec (CAN)
17 mar World Cup, Minneapolis (USA)
20-22 mar World Cup, Canmore (CAN)

För svensk del kommer landslaget att bestå av åtta damer och sex herrar. På damsidan är det en mer åkare än förra året. Anledningen till ökningen är för att konkurrensen om platserna i A-laget på damsidan har ökat. Skidförbundet har därför bestämt att de vill satsa mer på damerna och ökat antalet platser. På herrsidan har förbundet i sin tur ökat antalet platser i laget Team Bauhaus och i utvecklingslaget för åkare under 23 år.

Damerna som kommer att köra för Sverige inför kommande säsong är:

 • Ebba Andersson
 • Maja Dahlqvist
 • Hanna Falk
 • Charlotte Kalla
 • Frida Karlsson
 • Stina Nilsson
 • Evelina Settlin
 • Jonna Sundling

Herrarna som kommer att köra för Sverige är i sin tur:

 • Jens Burman
 • Calle Halfvarsson
 • Johan Häggström
 • Teodor Peterson
 • Oskar Svensson
 • Viktor Thorn

Förra året dominerade norrmännen i den totala världscupen både på dam- och herrsidan. Johannes H. Klaebo vann herrarnas cup och enligt 888sports odds och online betting är han förhandsfavorit igen med oddsen 2.10. Däremot är det Therese Johaug som är favoriten på damsidan med oddsen 1.25. Oddsen för att fjolårsvinnaren Ingvild Flugstada Östberg vinner är 7.50.

En sann nationalarena

Inför skid-VM 2015 genomgick Skidstadion Lugnet flera renoveringar för att upprätthålla ryktet och standarden som en av Europas bästa utomhusarenor. Arenan har kapacitet för ca. 50 000 åskådare och det går lätt att ta sig runt hela skidområdet. Området är till för både vuxna och barn och vid flera tillfällen har det varit tillåtet att ta med sig hundar, förutsatt att de alltid är kopplade och varken stör skidåkare eller andra åskådare. Publiken kommer särskilt nära åkarna vid sprintlopp och det är endast vid längre distanslopp som de inte har tillgång till hela banan. Det finns tre läktare vid start- och målområdet som kallas A, B och C. Där finns det även stora bildskärmar så att du ser vad som händer utanför stadion. Om du har en läktarbiljett har du tillgång till samtliga publikområden.

Åskådare med barn brukar hålla sig till området Hyllan, där åkarna ses komma ned för backarna in mot mållinjen. Hyllan ligger i anslutning till barnparkerna Bubolanad och Snowkidz. Det går även att stå vid Sprintbackarna, Mördarbacken och vid Vallarna. Dessa platser är runt backarna där publiken kan heja på åkarna antingen inför och utför. Vill ni lyxa till det lite extra kan ni hyra VIP-stugan som sägs ha Faluns bästa utsikt. Här har besökare utsikt över stadion och ser skidåkarna över hela banan.

Samtliga skidspår på Lugnet är öppna för allmänheten mot en avgift. Dessa är stängda några dagar inför och givetvis under tävlingsdagarna. I övrigt är de tillgängliga för alla att åka på, vare sig de föredrar att åka klassiskt eller fristil, och de brukar öppnas direkt efter att det sista loppet har körts.

Det finns flera orter i Sverige som bjuder på prima skidåkning, både som åkare och som tittare. Men om du verkligen vill få ut det allra bästa av båda världar är det till Falun resan ska gå. Lugnet har allt du kan önska av en skidanläggning och du ska inte låta dig luras av namnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *