En sommar i Kiruna

Om du fortfarande letar idéer på sommarskoj har vi alternativet som passar kompisgänget likaväl som familjen eller kärleksparet! Ett besök till den av Sveriges nordligaste städer är en upplevelse sig, att åka på sommaren ger dig även stort utbud av aktiviteter.

Resan dit

Enligt Avionero är det 955 kilometer från huvudstaden till Kiruna vilket tar cirka en och en halv timme med direktflyg. Kiruna har bara en flygplats och har endast direktflyg till och från Stockholm. Funderar du på tåg kan vi meddela att det tar cirka mellan 15-17 timmar.

Bilvägen upp till Kiruna är utmärkt och ger dig tiden att ta in den lappländska naturen men ska inte köras i en enda sträcka. Bilvägen tar cirka 13 timmar och kräver en övernattning för att vara säker och utvilad framför ratten.

Friluftsliv

Att resa till Kiruna passar perfekt för dem som gillar friluftsliv. Här kan du vandra i skogar eller besöka den mäkta tundran! Hos Kiruna Lappland får du flera tips och bokningslänkar för upplevelser i det fria. Du kan ta en midnattstur på hästrygg, lära dig vildmarkskunskaper, åka på en fisketur i flera dagar eller driva ett sommarspann med huskyhundar genom skogen!

Vandra

Många söker sig till staden och fjällen för att vandra. Det finns gott om vandringsleder du kan välja men här uppe behöver du tänka på renarna. Renskötsel sker på fritt bete och under april-maj är det kalvning, då kan renarna vara ännu mer försiktiga och nervösa. Om du stöter på renar ska du hålla avståndet och inte försöka närma dig dem. De är vilda djur. Dock kan det vara bra att planera sommaren såsom renarna gör, sök dig till höga platser för att slippa myggen!

Maten

Var beredd på stora matupplevelser såvida du inte väljer stormkök i skogen. I staden och vid de stora turiststationerna finns det goda restauranger som fokuserar på säsongens smaker och råvaror från området. Du kommer aldrig att äta godare renkött än den som serveras i Lapplandsområdena!

Boende

I Lappland gäller allemansrätten som i resten av landet. Dock är det viktigt att hålla koll på var du får elda, totalt eldningsförbud kan förekomma under torra somrar. Vill du hellre uppleva stadslivet finns det vandrarhem och hotell i olika prisklasser. En bit utanför staden hittar du även gårdshotell kopplat med turistevenemang och upplevelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *