De största sevärdheterna i Lappland

En bild av naturen i Abisko nationalpark, Lappland.

Lappland är ett stort område som framförallt är känt för sin natur. Turister som åker hit letar ofta just efter det – storslagna naturupplevelser. Den som vill ha vilt nattliv eller titta på vacker arkitektur eller stora museum gör ofta bättre i att välja ett annat besöksmål (även om lite av den varan finns även i Lappland). Här kan man istället se norrskenet, vandra bland slående landskap, ägna sig åt vintersport och åka hundspann. Men det finns mer än så att göra. Här listar vi några av de största dragplåstren som landskapet erbjuder.

Abisko Nationalpark

Karta som visar Abisko Nationalparks gränser.
En karta över Abisko nationalpark.

Bara inom Abisko finns det många saker att se. Turister som åker hit beskriver det ofta som Sveriges vackraste natur. En fördel är att tåget stannar precis utanför turiststationen, vilket gör det enkelt att påbörja en utflykt utan vidare besvär. Många väljer att börja med att titta på Abisko kanjon, som ofta beskrivs som den mest spektakulära sevärdheten inom nationalparkens gränser. Andra väljer att titta direkt på växtlivet, som bland annat huserar en av Sveriges mest sällsynta orkidéer.

Kungsleden

Karta över Kungsleden i Lappland.
Kungsledens sträckning från Abisko till Hemavan.

Den som tycker om vandring är säkerligen bekant med Kungsleden. Leden går delvis genom Abisko, och passerar faktiskt också fyra andra nationalparker (Stora Sjöfallet, Pieljekaise och Sarek). Många hävdar att det här är en av de vackraste vandringslederna i hela världen. Den som har gått leden kan vittna om den omväxlande naturen, som går genom alpin terräng såväl som låglänt fjällbjörkskog.

Under vandringen gäller det att ta hänsyn till renskötsel, som pågår i princip längs hela leden. Det är enkelt att hitta då vägen är tydligt markerad, samtidigt som broar har byggts över vattendrag, där det annars skulle vara svårt att ta sig förbi.

Midnattssol och norrsken

För turister som kommer från lite sydligare breddgrader är både midnattssol och norrsken minnesvärda upplevelser. Även för lapplänningar är norrsken säkerligen något som fortfarande är vackert att se på, men för någon som aldrig har sett det förut blir det en upplevelse värd namnet.

Det finns flertalet aktörer som anordnar turer ut i naturen för att titta på norrskenet. Dessa finns utspridda över Lappland, och kan av turister bokas i önskad del av regionen. Många väljer att se norrskenet i Abisko, som redan är ett välbesökt mål. Likaså med midnattssolen, som kan ses från nationalparken mellan mitten av juni och början juli. Tar man sig upp på fjället Njullá förlängs säsongen något.

En kommentar till “De största sevärdheterna i Lappland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *