Ájtte Fjäll & Samemuseum

En bild utifrån på byggnaden som hyset Ajtte museum.

Lappland är kanske mest känt för sitt landskap och sin vintersport. Dock bjuder landskapet på mer än så. Ájtte, som är ett av de mest välbesökta museerna i området, är en plats att gå till för den som vill lära sig mer om lappländsk, och då framförallt samisk, kultur.

Utställningar

I museet finns regelbundet nya utställningar, men också basutställningar som har funnits där under lång tid. Till exempel:

  • Tidens gång. I den här utställningen lär du dig om hur livet för samer kunde se ut förr i tiden. Du lär dig bland annat mer om samlare, fiskare, rallare, byggare och vildrensjägare. Dessutom får du lära dig mer om moderna renskötare och om hur många samer lever idag.
  • I utställningen Nybyggarliv får du följa med en nybyggarfamilj under ett år i deras liv. Bland annat får du lära dig att det du behöver för att timra ett hus till dig själv, eller dina djur, endast är en yxa. Med hjälp av konsten att snida trä får du se hur jakt, slåtter, fiske och osttillverkning gick till.
  • En utställning av samekläder i Ajtte museum.

    Dräkt & Silver. För skydd och prydnad. När det gäller samernas dräkter tar estetik och funktionalitet ungefär lika stor plats. På Ájtte får du se hur modet för samedräkter såg ut för 20 år sedan. Det ska dock tilläggas att dekorationer och grundsnitt varit desamma sedan långt tillbaka i tiden. Alltså är varje samedräkt du ser, oavsett om den är från 1997 eller 2017, en inblick i historien.

  • Att reda sig. Att reda sig är utställningen där du får lära dig om hur samerna har klarat sig på det som naturen erbjuder. Torkad vitmossa kunde till exempel användas till blöjor, medan skohö kunde ersätta strumpor. Renar och björkträd ger än idag material till mat och mängder av olika föremål, så som kläder till exempel. Den här utställningen tar dig till tiden som rådde innan 1950-talet, när människor fortfarande var tvungna att reda sig på det som naturen gav dem.

Restaurang

I anslutning till museet finns en restaurang med samiska inslag. Här kan du till exempel äta röding från Lapplands fjällsjöar, renkött, suovas eller svensk husmanskost. Åtminstone är det lunchtid som svensk husmanskost serveras till största del. När det kommer till förbeställda middagar är det samiska rätter som gäller. Varje dag bakar restaurangen deras egen mjukkaka, som kallas för gáhkko. Restaurangen har öppet mellan 0900 och 1600, måndag till fredag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *